Tuesday, June 10, 2014

Perlakuan terbentuk dari air liur seseorang

teks : magdalina selamat
foto : carian google

Bismillah.

Pernahkah anda terfikir bahawa air liur berperanan penting dalam kehidupan kita sehari-hari? Air liur kadangkala dilihat orang sebagai sesuatu yang menjijikkan.  Padahal, air liur yang kita telan setiap masa disepanjang hayat secara tidak kita sedari berperanan bagi kesihatan tubuh manusia selain turut mempengaruhi emosi dan perlakuan seseorang. Air liur juga boleh berubah menjadi racun kepada badan dan merosakkan benteng pertama pertahanan badan kita. Bagaimana tu? 

Air liur dihasilkan oleh organ pengeluar liur yang dinamakan kelenjar liur. Kita perlukan air liur untuk memudahkan proses penghadaman makanan selain bertindak sebagai pelincir dan pembersih mulut.

Subhanallah, struktur molekul air berubah dengan tutrkata yang berlainan.


Air liur seperti juga air lain mempunyai struktur molekul yang sangat sensitif dan bereaktif. Ini bermaksud molekul air akan dapat bereaksi dan memahami  segala bentuk komunikasi dan gelombang yang ada dipersekitarannya. Ini termasuklah memahami dan merespon dengan tuturkata, ucapan, pendengaran, bahasa hati mahupun emosi manusia.

Oleh itu, tidak hairanlah apabila struktur molekul yang terkandung dalam air liur ini akan turut berubah sesuai dengan kata-kata yang diucapkan. Apabila sesuatu kebaikan diucapkan, didengar dan diterima maka molekul air liur akan berubah membentuk nilai yang baik. Begitulah sebaliknya, jika pengucapan negatif, mendengar sesuatu yang buruk maka struktur air liur akan turut berubah sesuai dengan gelombang yang diterimanya. Air liur sebegini tidak disedari akan meracuni setiap inci tubuh kita seterusnya membentuk perlakuan dan akhlak seseorang yang negatif juga.

Oleh kerana itulah, Islam amat menganjurkan umatnya agar sentiasa menjaga tuturkata dan pengucapan seharian. Sentiasalah mengucapkan kata-kata yang positif kerana dari tuturkata yang positif akan membentuk akhlak yang positif jua. Setiap orang sebenarnya membentuk perlakuan dan akhlak masing-masing berdasarkan air liur yang ditelannya.

Kisah tentang air liur yang menjadi racun ini dikongsikan oleh seorang sahabat seperti berikut. Diharapkan perkongsian yang baik ini dapat diambil iktibar darinya.

Semoga bermanfaat.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Shaharul seorang yang suka berkata-kata mengenai orang lain, di belakang orang itu.

Perkara yang ditumpukannya selalunya negatif.

Satu hari, beliau bertemu dengan Ustaz Kassim di sebuah warong.

Sebaik sahaja duduk, Shaharul mula berkata-kata mengenai jirannya, bosnya, isterinya dan juga sahabat-sahabatnya.

Ketika merungut dan bercakap buruk mengenai bosnya, Shaharul akan mempamirkan sikap geramnya… semakin dicerita bagaimana bosnya tidak adil, semakin jelas kegeraman pada nada Shaharul.

Ustaz Kassim yang memerhatikan gelagat Shaharul bertanya:

“Apakah anta berasa gembira bila berkata buruk mengenai bos anta?” tanya Ustaz Kassim.

“Makin geram makin marah adalah – tapi boleh lepas geram,” kata Shaharul.

“Lepas geram, maksudnya lepas ini, tak berkata lagi mengenai bos anta?” tanya Ustaz Kassim.

“Tak… mengapa ustaz?” tanya Shaharul.

“Anta tengah meracun diri sendiri, tapi anta tak sedar,” kata Ustaz Kassim.

Shaharul terdiam. “Aku tengah meracun sendiri?” bisik dia di hati. “Bagaimana tu ustaz?”

“Selain bernafas tanpa sedar, tahukah anta bahawa ada lagi satu aktiviti badan yang kita lakukan tanpa sedar tetapi kita merasainya,” tanya Ustaz Kassim.

Shaharul menggelengkan kepala.

“Iaitu menelan air liur. Tapi pernahkah terfikir, apakah fungsi air liur yang dicipta Allah selain yang kita pelajari untuk menghadamkan makanan?” tanya Ustaz Kassim lagi.

Shaharul berfikir sejenak… “Payah betul soalan ustaz. Mohon pencerahan.”

“Air liur adalah salah satu makhluk Allah yang sentiasa keluar dari rongga tanpa disedari oleh manusia. Ia terdiri dari pelbagai bentuk molekul yang akan berubah sebagaimana air lain. Bilamana kebaikan yang diterima, didengar, dilihat, dibaca atau disentuh, maka molekul air akan berubah membentuk nilai yang baik, demikian sebaliknya.

"Maka setiap orang sebenarnya membentuk perlakuan berdasarkan air liur yang ditelannya,” terang Ustaz Kassim.

“Jadi maksudnya….?” Kata Shaharul yang semakin berminat.

“Sedarkah kita bahawa apabila kita melihat benda lazat, kita menelan air liur, apabila kita bercakap kita menelan air liur, apabila kita mendengar sesuatu dengan khusyuk, kita menelan air liur, ketika kita mengumpat, kita menelan air liur dan pelbagai aktiviti lain, termasuk ketika anta (yang membaca) mendengar penjelasan ana ini? Dah berapa kali telan air liur sejak ana mula bercakap?” tanya Ustaz Kassim.

“Tak perasan pula. Rasanya banyak. Masa ustaz cakap, air liur terasa banyak terhasil… hmmm… mengapa ya?” tanya Shaharul lagi.

“Mengapakah Allah membuatkan manusia sedemikian? Apa fungsi air liur sebenarnya?
Ungkapan bahawa 'air liur penjaga kehidupan manusia' sememangnya ada asas. Apabila kita makan, air liurlah menjadi benteng pertama badan manusia.

"Apabila kita membaca al-Quran, bercakap benda baik, melihat benda baik, mendengar benda yang baik dan melakukan benda yang baik - air liur berubah menjadi bentuk yang baik, dan apabila ditelan tanpa disedari, nescaya perasaan dan emosi kita terus berubah menjadi riang, yakin dan seronok.

"Renungkanlah mengapa apabila kita melakukan kebaikan, badan kita berasa riang dan seronok? Bagaimana pula ketika kita melakukan dosa? Adakah kita berasa seronok selepas itu atau gusar?

"Ramai yang tidak sedar, bahawa air liur yang ditelan secara tidak sedar tersebut juga mempunyai peranan yang penting untuk menentukan emosi dan pemikiran kita,” terang Ustaz Kassim.

Shaharul terpegun… “Jadi maksudnya kalau kita berkata tidak baik, maka emosi kita tak akan baik?” tanya beliau.

“Ya. Setiap kali kita mengumpat, kita akan melahirkan rasa yang lebih buruk sangka pada seseorang. Bukan sahaja orang yang mengumpat, tapi orang yang mendengar umpatan tersebut pun terkena. Ini kerana semasa mengumpat, molekul air liur kita berubah bentuk ke nilai yang tak baik, dan makin kita mengumpat, makin banyak air liur jenis ini ditelan.

"Begitu juga, dengan orang yang mendengar. Makin mendengar, makin khusyuk pada umpatan, makin banyak air liur jenis yang tidak baik terhasil, dan ditelan tanpa disedari. Sekiranya orang yang mendengar menyampuk dan sertai sama perbualan tersebut, maka lebih teruklah air liur yang ditelannya.

"Akhirnya, orang yang mengumpat telah menyebarkan racun buruk sangka pada seseorang kepada orang lain kerana air liur yang ditelan tersebut,” tambah Ustaz Kassim lagi.

“Jadi sebab itu, ustaz hentikan perbualan ana tadi? Ustaz biarkan ana bercakap tanpa menyampuk?” tanya Shaharul.

“(Gelak dan senyum)… ya tak ya… petuanya mudah kalau tak nak kena air liur beracun - jauhilah mengumpat, dan jauhilah orang yang mengumpat. Perisai untuk menjauhi mengumpat, ialah dengan senyuman dan jangan sampuk perbualan orang yang sedang mengumpat,” kata Ustaz Kassim.

“Hebat ustaz… mana ustaz dapat teori ini?” tanya Shaharul…

“Buku Senyumlah tulisan seorang sahabat karib,” jawab Ustaz Kassim.

Senyum.

2 comments:

 1. Assalamualaikum.

  Artikel dan cerita yang sangat menarik. Alhamdulillah, dapat satu ilmu baru dari bacaan artikel ini. Terima kasih atas perkongsian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam, terima kasih kembali puan. :)

   Delete